VABALOG

10 kirjutist sellest, miks poliitikud ei peaks tegelema "õnnega"

Anu Kasmeli arvamusloost kirjutasin eelmisel nädala ja üpris kriitiliselt. Kuigi Kasmel ei raatsinud teaduslikkusega tegeleda ja tema argumendid olid nõrgad, on piisavalt inimesi, kes on õnne rolli üle poliitika kujundamisel natuke põhjalikumalt mõelnud.

Järgnevalt valik sellest, mida ise olen viimasel ajal “õnnest” lugenud:

1. Tyler Cowen (majandusteadlane), Marginal Revolution: Does money make you happier? – põhjalikult argumenteeritud mitmete viidetega kirjandusele.

2. Robert McHenry (entsüklopeedia Britannica peatoimetaja), Tech Central Station: Are We All Happy Yet? – peamiselt Richard Layardi raamatu kriitiline ülevaade koos järeldusega, et vabadus on õnnest tähtsam.

3. Will Wilkinsion (filosoof), The Fly Bottle: Arms Races, Happiness, and other Goods ja Success as Pollution: Layard Meets Coase – kriitiline käsitlus Richard Layard’i ettekandest Brookings Instituudi, kus käsitleb õnne mõõtmist, võrdlemist, subjektiivsust ja valikute tegemist lähtuvalt õnne maksimeerimisest.

4. Carol Tavris (sotsiaal psühholoog), The Times Literary Supplement: Happy? – ülevaade kolmest õnne käsitlevast raamatust järeldusega, et õnn on iga inimeste endi mitte valitsuste teha.

5. The Economist: Can’t buy it? – ülevaade Richard Layard’i raamatust, kus tuuakse välja mõned vastuolud ja ekstrapoleeritakse Layardi seisukohtadest poliitikaid.

6. Robert H. Frank (majandusteadlane), Deadalus, How not to buy happiness – mitmete viidetega artikkel, mis käsitleb õnne “ostmise” võimalikust ja arutleb selle üle, mis suurendaks “õnne”.

7. Andrew Norton (ajakirja Policy toimetja), Policy: A Manifesto for Misery – Clive Hamiltoni raamatu “Growth Fetish” kriitiline arvustus, milles artikli autor kasutab hulgaliselt näiteid Austraaliast.

8. David Wessel (Wall Street Journal’i kolumnist), Washington Monthly: Sad Little Rich Country – Gregg Easterbrooki raamatu “Progress Paradox” arvustus, mis muuhulgas arutleb selle üle, miks meedia rohkem negatiivsust kajastab ning miks positiivset sõnumit on keeruline müüa. Hulgaliselt näiteid USA’st.

9. Samuel Brittan (kirjanik, Financial Times’i kolumnist) Templeton Lecture for the Institute of Economic Affairs: “Happiness” is not enough – “My conclusion is that the pursuit of happiness is and should remain a personal matter; and the people most likely to achieve this are not those who keep on asking themselves whether they are happy or unhappy, but who find worthwhile purposes and activities and concentrate on them.”

10. BBC News: Money ‘can buy you happiness’ – “Professor Andrew Oswald, who is leading the research, said: “We found a strong link between financial windfalls and being happy and having much better psychological health.”

Viited teistsuguseid seisukohti toetavatele artiklitele teretulnud kommentaarides.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga