VABALOG

Kuidas Graham Greene Tallinnas bordelli otsis

Värskes Times’i kirjanduslisas kirjutab Ian Thompson Graham Greene’i külastusest Tallinnasse, sellest kuidas 1934. aastal lennul Riiast Tallinnas kohtus kirjanik inglasest diplomaadiga, jõi teemaga koos viina ja proovis väidetavalt 500 aastat sama perekonna käes olnud bordelli leida, mida H.G. Wells’i armuke talle oli Londonis soovitanud.

Artiklist selgub muu hulgas, et Greene’il oli isegi idee spioonifilmist Tallinnas, mis kahjuks realiseerus hiljem hoopis raamatuna, mille tegevus leiab aset teisel pool maakera:

A film sketch conceived by Greene shortly after the war, “Nobody to Blame”, concerns a British sales representative in Estonia (“Latesthia”) for Singer Sewing Machines, who turns out to be an SIS spy. The film was never made, as it poked fun at the Secret Service; yet it contained the bare bones of what was to become “Our Man in Tallinn”, later Our Man in Havana (1958). In 1988, anticipating my first vist to Tallinn, I had written to Greene asking why he moved Our Man in Havana from Estonia in the 1930s to Cuba in the 1950s. Greene explained that a Secret Service comedy about a Hoover salesman who gets sucked up into espionage would be more credible in pre-Castro Havana, with its louche nightclubs, than in Soviet-occupied Tallinn.

70 aastat hiljem käivad inglased ikka veel Eestis lõbutsemas ja tõenäoliselt ka bordelle otsimas – kas ka mõni tulevane kirjanik, kes mõne kireva mälestusega Tallinnast lahkub?

Huvitav, kas keegi teab, midagi enamat sellest legendaarsest “asutusest”, mis isegi Londoni koorekihi seas mainimist leidis?

(via Arts & Letters Daily)


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga