VABALOG

Ametiühingute väljapressimistaktikast Rootsis

Hetkel on Rootsis käimas huvitav konflikt salatibaari Wild’n Fresh ümber, mille omanik Sofia Applegren ei ole nõus olnud kohaliku hotellide ja restorianide ametiühingu palgapoliitikaga. Tema töötajad pole ametiühingu liikmed ja vähemalt osade allikate kohaselt on neile makstav palk kõrgem sellest, mida ametiühingut pakuvad. Kuid samas on ka teisi allikaid, mis väidavad vastupidist:

“When we talked to her she acknowledged that her workers would have better pay and benefits if they were part of a collective agreement,” Daniel Färm, spokesman for the restaurant union, told The Local.

Hotellide ja restoranide ametiühing on kuulutanud Sofia salatibaarile blokaadi, kuhu nüüd üritatakase kaasata teisi ametiühinguid seal hulgas transporditöötajate ametiühingut, mis on läinud väga konkreetset väljapressimise teed:

The Transport Workers’ Union on the other hand has agreed to lend its active support to the blockade, calling on recycling company Renova AB not to handle refuse from the Wild’n Fresh Salad Bar. The transport union’s strike action is due to come into force on 22 December.

Selline väljapressimine tekitab vastikust, et kui sa ise ei ole ametiühingu liige ega soovi ametiühingusse astuda, siis me üritame su tööandja äri põhja lasta. Mul pole ametiühingute vastu midagi seni kuni ei tegeleta väljapressimisega. Kui hakatakse konkreetselt teistele sitta keerama enda võimupositsiooni tugevdamise nimel, siis on tegu juba sigatsemisega.

Inimestel peab olema võimalus töötada ka kohtades, mis pole kollektiivse palgapoliitikaga kaasa läinud ja neid sundida ametiühingusse vastu nende endi ei tohiks ühelegi õiglust hindavale inimesele olla aksepteeritav.


Categorised as: Määratlemata


6 kommentaari

 1. L.S. ütleb:

  Uhh, need ametiühingud on ikka pahad küll. Ja eriti veel Rootsi omad, sest Rootsil läheb nende kiuste nii hästi. Miks ei taha küll maailm aru saada, et piiranguteta turumajandus on ainuõige tee? Miks oh miks?

 2. Jüri Saar ütleb:

  Jah, Rootsil majandusel läheb hästi, sest tootmise ja toodete osas on tegu ühe vabakaubandus sõbralikuima riigiga maailmas, mis on tänu sellele ka suurepäraselt globaliseeruvasse maailmamajandusse integreerunud.

  Mida tähendab aga ametiühingute kehtestatud kollektiivleping neile, kes juba ei tööta? Rootsis on noortel keeruline kuskile tööle saada, samas kui üleüldine (ja paljuski varjatud) tööpuudus ulatub 20% kanti ametliku 5-7% asemel.

  Samas võiks Rootsi majanduskasv olla märksa suurem nagu võib lugeda nendest artiklitest, millest kirjutasin siin:

  http://vabalog.blogspot.com/2006/01/heaoluriigi-majanduspoliitika-mju.html

  Kas tuleb veel irooniat (kuigi väga nunnust sellist) või natuke argumente ka?

 3. Jüri Saar ütleb:

  Hmmm…tegu ei olnud vist iroonia vaid pigem sarkasmiga. Misiganes.

  Värske artikkel Skandinaaviamaade majanduskasvust:
  http://www.thelocal.se/5852/20061219/

 4. Ingrid ütleb:

  Kõigepealt: Häid Jõulupühi!

  Lisaks küsiks, et kas sinu arvates a/ü-d on halb asi?

 5. Jüri Saar ütleb:

  Oleneb, ametiühingud on kartell nagu iga teine, mis toimib ennekõike enda liikmete kasuks teiste arvelt – ega ametiühingute poolt välja kaubeldud kõrgemad palgad või vallandamise piirangud ei tule kuskilt mujalt kui kõigi poolt makstavatest kõrgematest hindadest toodete ja teenuste eest.

  Mul pole midagi selle vastu, et ametiühingud on olemas, kuid kahjuks saavad nad edukad olla ainult olukorras, kui neid toetab ka riik. Ametiühingutega on ka see probleem, et nad kipuvad kasutusele võtma meetodeid, mis rajanevad väljapressimisel kui keegi nende plaandide/eelistuste/soovidega ei soovi kaasa minna.

 6. Eke ütleb:

  Olen suga üsna nõus, Jüri. Mul pole ka midagi selle vastu, et ametiühingud on olemas, aga kui nad tegutsema hakkavad, siis on pahasti. Täpselt sama arvan suurettevõtetest ja parteidest – aga nendega võrreldes on ametiühingud kaduvväike mure, isegi Rootsis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga