VABALOG

Prostitutsiooni ja narkootikumid kui täiendavate riigitulude allikas

Majanduskasvu aeglustumine Eestis on loonud olukorra, kus mitmete riigiasutuste planeeritud eelarvelised kulutused tuleb kas edasi lükata või hoopis ära jätta. Probleemiks loomulikult oodatust tagasihoidlikum maksutulude laekumine, mille varjus tuli vist igal ministeeriumil kuskil kärpeid teha. 

Sotsiaaldemokraadid proovisid loomulikult raha juurde leida läbi maksude tõstmise, kuid seda üpriski väiksele ja meelevaldsele seltskonnale suunatud kadedusmaksu näol, mis edendas eelkõige nende endi poliitilisi huve. Tõenäoliselt on riigieelarve viimastel aastatel sedavõrd rasvunud, et väike saleduskuur tuleb kahtlemata kasuks, kuid samas jääb õhku rippuma küsimus, et kui raha on juurde vaja, siis kust seda võtta.

Seoses täna Hollandis kehtima hakkava tubaka keeluga, mille järgi võib avalikus kohas küll kanepit aga mitte tubakat suitsetada, tuli meelde juba varem välja käidud idee narkootilised ained legaliseerida, reguleerida ja ühtlasi maksustada. Olukorras, kus tubakas on vähemalt hollandlaste poolt leitud olevat ohtlikum kui kanep võiks narkootiliste ainete legaliseerimist just sellest otsast ka alustada.

Legaliseerimist võiks alustada järk-järgult ja just “pehmematest” ainetest, et vaadata, mis juhtub kui kanep legaliseeritakse. Esiteks, annaks legaliseerimine kindlasti aluse legaalsete müügipunktide tekkele, mida on võimalik ka maksustada. Teiseks, kanepi legaliseerimine on kindlasti veel üks põhjus osadel inimestel valida city-break’i sihtkohaks Tallinn. Kolmandaks, tõenäoliselt väheneks kuritegevus, kuigi jah, suur raha näiks ikkagi kangemas kraamis liikuvat. 

Oma kaudse toetuse on sellele ideele andnud isegi European Monitoring Centre on Drug and Drug Addiction, mis laskis eelmisel neljapäeval välja enda enam kui 700 leheküljelise mammutraporti kanepist, kus peatutakse taime ajalool, kaubandusel, poliitikal, füsioloogilisel mõjul ning seadusandluse mõjul. Tõsi, raport püüab olla võimalikult neutraalne (mida muud sa 27 riigi erineva riigi raha eest ikka saada tahad), kuid mõnevõrra üllatava oli minu jaok see, et mõnes loetud peatükis oli märksa rohkem toetust võimalik leida legaliseerimise pooldajatele kui vastastele.

Hollandis on loomulikult veel üks nähtus legaliseeritud: prostitutsioon.

Ka siin on meil hollandlastelt ja isegi sakslastelt üht-teist õppida. Mingi tegevuse keelamine ilma tõsiselt võetava kontrollita on mõttetu ja tõenäoliselt ei arva ükski Eesti suuremate linnade eluga kursis olev inimene, et Eestis on huvilistel probleeme nii mõnuainete kui tasuliste mõnukaaslaste leidmisega. 

Silmakirjaliku puritaanluse asemel võiks mõlemad tegevused põranda alt välja kolida, legaliseerida, reguleerida ja maksustada. Miks jätta organiseeritud kuritegevusele teenimisvõimalusi kui legaliseerimine rööviks ühelt poolt nende tulud ja teiselt poolt võimaldaks finantseerida näiteks mõne uue kooli või lasteaia ehitamist?

Pealegi, nii hasartmängud, alkohol kui tubakas on lubatud, kuid märksa tagasihoidlikumate mõjudega kanep ja prostitutsioon mitte.


Categorised as: ...


3 kommentaari

 1. Elver ütleb:

  Aga prostitutsioon on Eestis legaalne ju? Lõbumaja pidamine (kupeldamine) ei ole, aga raha eest võib seksi pakkuda ja osta minu teada.

 2. Paul ütleb:

  Mingil põhjusel on ühiskondlik arvamus just kanepi ja prostitutsiooni legaliseerimise vastu.
  Tõenäoliselt seepärast, et hasartmängude, alkoholi ja tubaka müügi taga on suured mõjugrupid, kellel on palju raha, et arvamust mõjutada. Prostitutsiooni ja kanepi taga on ka mõjukad jõud, kellel on ka raha, kuid need jõud ei ole legaliseerimisest huvitatud!

 3. Jüri Saar ütleb:

  Elver: legaalsus tähendab sisuliselt seda, et kui keegi sinuga sõlmitud kokkulepet rikub, siis sul on õigus kohtusüsteemi poole pöörduda. Minu teada ei tunnista kohus prostitutsiooni kui võlaõiguse raames sooritatud tehingut, kuid samas ega ma täpselt ei tea. Samas on lõbumaja kahtlemata ohutum nii teenuse pakkujale kui saajale juba ainuüksi turavalisuse ja meditsiiniliste nõuete järgi.

  Paul: Eks ta enam-vähem nii ka ole. Bruce Yandle ristis selle fenomeni 1983. aasta “Bootleggers and Baptists” teooriaks, mille kohaselt olid USA alkoholi keelu vastu ühelt poolt puskari ajajad majanduslikel põhjustel ja teiselt poolt usurühmituse liikmed, kes olid alkoholi vastu kõlbelistel põhjustel. Kanep ja prostitutsioon on suuremate probleemideta käsitlevad sama teooria raames.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bootleggers_and_Baptists

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga