VABALOG

Infosõda ja usinad propagandakommentaatorid blogides

Ma olen võib-olla selle tähelepanekuga lootusetult hiljaks jäänud, kuid vähemalt minu jaoks on see uus areng. Nimelt on inglise keelsetes blogides ja foorumites, kus kajastatakse viimaseid sündmuseid Georgias ja lugejatel ka kommenteerida võimaldatakse, välja ilmunud “murelikud” ja “tõde kuulutavad” patriootlikud Venemaa kodanikud. Vigases inglise keeles õigustatakse Venemaad, pakutakse erinevaid kahtlase väärtusega viiteid ja levitatakse muid seisukohti, millel on rohkem ühist muinasjuttude kui reaalse olukorraga.

Kui ma neist esimest korda pühapäeval lugesin, siis tundus, et tegu on lihtsalt mõnede üksikute aktivistidega, kellele ei tasu eriti tähelepanu pöörata. Kahjuks tundub aga usinaid “kirjutajaid” olevat üllatavaltki palju, sest isegi lühemate ja suht neutraalsete postituste kommentaaridest võib leida kommenteerijaid, kes on usinad postitajad, kuid vabandavad juba varakult, et nende inglise keel on vigane ja tegelikult diskussiooni kellegagi kunagi ei astu.

Huvitav, kui palju on venelaste taolisi kommenteerijad? Kas tegu on mõne grupi või lihtsalt isikute omaalgatusega või on siin näha isegi luureteenistuste karvast kätt, mis üritab enda tõlgendust reaalsusest iga võimaliku kanali abil kehtestada? Kas tõesti on infosõja kaevikuteks kujunemas blogid?


Categorised as: ...


3 kommentaari

  1. toivo ütleb:

    Hmm, sinu kirjelduse järgi on pigem tegemist scriptiga mis postitab etteantud tekste variatsioonidega ….

  2. Jüri Saar ütleb:

    Ei saa välistada, kuid pigem mitte. Ma huvi pärast lugesin ühte mõnesaja kommentaariga postitust ja päris huupi see asi ikkagi ei käinud. Kui keegi lükkas mõne väite ümber, siis tuli suunatud vastus tagasi, mis serveeris kohe mõne Moskva poolt aksepteeritud allika “uudist”.

  3. Paul ütleb:

    Ei tasu unustada Venemaa poolriiklikke organisatsioone nagu našistid, kes saavad valitsuse rahalist tuge ja on taoliste propagandaoperatsioonide läbiviimisel täiesti kasutatavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga