VABALOG

Surfamisest ehk lainemägedel liuglemise haaramatust maagiast

Interneti ajastul on tõenäoliselt iga üks mingil ajahetkel tegelenud veebis surfamisega, kuid “surfamisel” oli kunagi märksa kitsam tähendus, mis seotud vee, suurte lainete ja vabadusest nõretava elustiiliga. Eesti rannikuvete tillukestes ja külmades lainetes ei saa surfamisest eriti tõsiselt rääkida, kuid maailm on lai ja täna on surfamine populaarsem kui kunagi varem, mis väljendub ka selle märja spordi veendunud harrastajate rohkuses. Aga miks ikkagi?

Lainetele surfamises on midagi maagilist, mida sõnadega arvutiekraanil kinni ei püüa. Populaarkultuuri on surfamine samuti sisse pugenud, kuid seda pigem pealiskaudsete lihtsustuste ja kentsakate anekdootidena. Majesteetlikel lainetel liuglemise vaimne ja isegi filosoofiline pool jäävad taolistes käsitlustest aga välja samas kui isegi visuaalsemad surfamise esitlused kipuvad surfamist kajastama kui ekstreemsporti, mida ta siiski ilmtingimata pole nagu selgub kahest dokumentaalfilmist.

Mõni aeg tagasi sattusin vaatama kahte filmi surfamisest, mis sellele hämmastavale harrastusele kindlasti au teevad ja mida tahaks ka teistega jagada.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YqzHvcwJmQY[/youtube]

Step Into Liquid trailer

2003. aastal valminud Step Into Liquid jätis omal ajal juba ainuüksi traileriga piisavalt sügava mulje, et ühele surfamise postitusele sattudes see film lõpuks üles otsida ja ära vaadata.

Film koosneb tegelikult mitmest erinevast osast, millest üks hämmastavam kui teine. Muu hulgas tehakse juttu erinevate surfajate crew’dega, professionaalsete ja juba pensionil surfajatega, lahatakse tehnoloogia, füüsika ja uuendust rolli surfamises. Eraldi mainimist väärib supertankerite järellainetusel surfamine ja loomulikult osade meest avastus, et sadakond kilomeetrit rannikust asub järsk veealune mägi, mis surub pikalt hoogu kogunud vee üles ning pakub aukartust äratavaid laineid keset sinist avarust.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ADy8f6t4Ri8[/youtube]

Riding Giants trailer

Kui Step Into Liquid pole veebist ametlikult tasuta saadav, siis 2004. aastal valminud Riding Giants on täies ulatuses ja täitsa ametlikult vaadatav Google Video vahendusel. Riding Giants ja Step Into Liquid pigem täiendavad kui kordavad teineteist. Step Into Liquid annab meelelahutusliku ülevaate surfamisest ja kõigist nendest erinevatest inimestest, kes selle harrastuse haardesse on langenud. Riding Giants annab aga ajaloolise ülevaate surfamiskultuuri tekkimisest, põhimõtetest ja arengutest sealjuures pigem jälgides, kuidas surfamine levis ja kuidas uutes kohtades vastu võeti. Loomulikult ei ole pääsu filmi pealkirjas mainitud “hiiglastel” sõitmisest koos kõige sellega kaasnevaga.

Minule isiklikult meeldis Riding Giants rohkem, sest läks sügavamale surfajate maailma ja proovib vastata küsimusele, miks osad inimesed terve enda elu lainetele ja neist kõige suuremate tagaajamisele pühendavad. Ka visuaalselt tundub Riding Giants võimsam, kuid seda võib-olla paljuski sellepärast, et filmi lõpuks on tegu juba 20-30 meetri kõrguste lainetega ja ainuüksi stseeni vaatamine, kus väike inimtäpp mööda vesimäge all kihutab on aukartust äratavalt muljetavaldav.

Mulle tundub, et mida rohkem ma nendest filmidest kirjutan, seda vähem teen ma neile au. Parem vaadake nad ise ära.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. hk ütleb:

    soojalt soovitan samal teemal ka seda teost

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Endless_Summer

  2. Jüri Saar ütleb:

    Tänud viite eest. Uurin asja.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga