VABALOG

Prantsusmaa ja Hollandi "ei" tagajärgedest

Kuigi põhimõtteliselt peaks Euroopa Liidu põhiseaduslik leping enda praeguses kehastuses olema surnud, ei ole eurobürokraadid nõus laipa maha matma. EUobserver vahendab:

“We have reached the collective agreement when we were signing the treaty, and we should prevent unilateral initiatives which would make it even harder to find a common compromise on what to do in future”, said Mr Barroso.

Aga hr.Barroso, kes maksab referendumit pidavates riikides kinni “jah” kampaania kulutused, mis Inglismaal, Tshehhis või Taanis võivad ulatuda miljonitesse? Kas tõesti ainult sellepärast tehakse referendumi tsirkust edasi, et eurobürokraadid tahavad ennast pärast valusat laksu vastu näppe kehtestada?

Kuigi pärast Prantsusmaa “ei”-d kiirustasid mitmed Euroopa Liidu liikmesriikide valitsused kinnitama, et referendum siiski tuleb oli ka erandeid.

Tony Blair ja Suur-Britannia valitsus pole seisukohta veel võtnud, kuid nagu märgib EU Referendum, ei pruugi Blairil muud võimalust olla, sest juulist võtab just Tony Blair koos enda valitsusega üle Euroopa Liidu eesistujamaa staatuse. Kui eesistuja riik on aga ilma referendumita põhiseadusliku lepingu pikalt saatnud on see selge signaal ka teistele Euroopa Liidu liikmetele. Samas väidab Daily Telegraph, et:

Mr Straw will announce that the European Union Bill, which paves the way for a referendum on the constitution, will be withdrawn from the House of Commons. It was due to have its second reading later this month.

Although the Bill could be reintroduced at a later date, Whitehall officials said that there was no prospect or intention of doing so.

Kui see peaks tõsi olema, siis ootavad Euroopa Liitu ees keerulised ajad ja brittidel avaneb harukordne võimalus endale hulka manööverdamisruumi saada.

Euroopas on aga ka teisi huvitavaid suunamuutusi. Veel kord EUobserver:

According to a fresh opinion poll from Greens Analyseinstitut, published in Danish business daily Børsen on Friday (3 June), 39.5 per cent of Danes would reject the Constitution.
/…/
According to a new opinion poll conducted on behalf of Norway’s largest newspaper Verdens Gang, one third (35.5 per cent) of Norwegians are in favour of joining the EU, while 44.9 per cent said they were opposed to the idea of membership.

Kas eurbürokraatide kaardimaja hakkab kokku varisema või on tegu ajutise muutusega on praegu vara öelda.


Categorised as: ...


One Comment

  1. Paul ütleb:

    Jah, ka minu mõistus ei suuda euroametnike loogikast aru saada. Põhiseaduslik leping peaks nende endi sõnade järgi olema niisugune leping, mille saab vastu võtta AINULT siis, kui KÕIK riigid selle ratifitseerivad. Samas on nad ka kinnitanud, et kui Prantsusmaa jätab lepingu ratifitseerimata, siis prantslased sama lepingu juurde enam tagasi ei tule!
    Minu arvates oleks nüüd aeg analüüsida põhiseadusliku lepingu ebaõnnestumise põhjuseid ja arutada, mis ja kuidas edasi.
    Selles, EL jätkab olen praegu veel üsna kindel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga