VABALOG

Eesti Pank arvab endast liiga hästi

Päevaleht vahendab:

Eesti keskpank plaanib piirata eluasemelaenu buumi ning teha valitsusele ettepaneku oluliselt vähendada või lõpetada eluasemelaenude intressimaksete mahaarvamine tulumaksust.

Pank leiab, et kehtiv soodustus viib laenu intressitaseme liiga madalale ning laenuvõtja ei hinda võetud riski adekvaatselt.
. . .
Lisaks intressi mahaarvamise plaanile leiab Eesti Pank, et ka pangad peavad suurendama omakapitali osatähtsust laenamisel, seega suureneb pankade omavastutus laenu andmisel.

Minu esimene reaktsioon: WTF?

Kas kellelegi lõi võim järsku pähe, et polegi nagu midagi ammu teha saanu – et peaks ka kuidagi endast märku andma, sest me oleme ju majandusinimesed!

Esiteks, nagu ka Päevalehe artiklist selgub on intressi mahaarvamise kaotamisel ka rahalised tagajärjed nendele, kes juba laenu on võtnud. Miskipärast tundub täiesti realistlik, et mõne perekonna elu teeks selline trikk eriti kitsaks ja tulevikus tabaks valusamalt just neid peresid ja isikuid, kellel sissetulekud on väiksemad nagu ka Eiki Nestor Päevalehele ütles.

Teiseks, mille alusel selliseid väiteid tehakse? Kus on analüüsid ja uuringud ning miks neid pole avaldatud kui nad on olemas? Selle asemel, et kohe sekkuma hakata võiks inimestele olukorda selgitada, kuid Eesti Panga leheküljel pole ei kippu ega kõppu.

Kolmandaks, ma ei ole kindel, kuid ma kaldun arvama, et pankade omavastutuse suurendamine tähendaks ka sissemaksete suuruse tõusu klientidele. Samas võib ka mitte tõusta, sest pangad suudavad omavastutuse hajutada teiste toodete vahel.

Neljandaks, Eesti Panga jutust jääb mulje nagu pankadel oleks suva, kes laenu saab. Aga ei ole nii. Pank ei ole huvitatud kinnisvaraga kauplemisest, sest see ei kuulu nende pädevusse. Kui laenude tagasi maksmisega tuleb massilisi probleeme saavad korterite omanikeks pangad. Ma tõesti ei usu, et nad sellest huvitatud on, sellepärast on põhjust arvata, et valdav enamus laenudest antakse täiesti õigustatult.

Ma siiralt loodan, et kui tegu ei ole mingite meeleolu katsetustega, siis tulevad ka põhjalikud selgitused ja analüüsid sellest, miks selliseid ettepanekuid tehakse, sest majanduspoliitikat ei tohiks ajada mingi sisetunde järgi.


Categorised as: ...


3 kommentaari

 1. paul ütleb:

  Mul on niisugune tunne, et tegelikult ei ole neil seal EESTI PANGAS suurt midagi teha. Töötajaid (kõrgepalgalisi) on ligikaudu 250! Ja mida nad kõik teevad? Viimasel ajal on püütud justnagu selgitada, et mida nad teevad, kuid kogu see jutt on väga, väga väheveenv! Minu arvamus on, et kui homme see asutus kinni panna, siis keegi ei märkakski. Ja pärast eurole üleminekut on vajadus 250 inimese järgi veel absurdsem!
  Mis puutub aga intresse, millest postitus tegelikult rääkis, siis siinkohal ei saa ma autoriga kõiges nõustuda. Ega nüüd ikka kõige vaesemad pole laenu saanud, et neile peaks nagu miskit sotsiaalabi intressi osalise kompenseerimise teel osutama. Miks peab keegi kodanik, kes ostis laenuga mitme miljonilise maja mingit riigi abi saama? Tundub nagu väheke absurdne.
  Teine asi on muidugi inimestele antud lubadusega, et miskit kompenseeritakse. Ma täpselt ei tea, mida ja kuidas lubati, kuid siin on tõenäoliselt probleem -tõenäoliselt petetakse kodanike õigustatud ootusi ja see ei ole kena.

 2. OV ütleb:

  Na oskasin laupäeva öösel ette ennustada Eesti Panga tulevasi samme 😉
  Eks nad vaatavad ajas tagasi 1997nda aasta majanduskasvule ja nähes sellel aastal sarnast kasvu tulemas, tekivad õudukad. Ehkki tollal pidanuks EP aktsiate sahkerdustele vee peale tõmbama, et maha jahutada… Mulle on veidi arusaamatu kui Eesti Pank ise ennustab 2006 aasta majanduskasvuks 6,8%, et siis peab nüüd kui ka tuleb üle 10%ne majanduskasv kohe jahutama hakkama? Reaalsemalt on siin taga Valitsuse huvi Euro kasutuselevõtu eelse inflatsiooni allasurumiseks…

 3. Jüri Saar ütleb:

  Jah, Olev, tundub, et sul oli õigus 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga