VABALOG

Hiina tõusvad palgad ja kasvavad Megaolopolised

Eurooplasi hirmutatakse ikka ja jälle Hiina odava tööjõuga, kuid nagu kirjutab BusinesWeek, tõusevad palgad Hiinas kiiresti ja odavamat tööjõudu otsivad ettevõtted vaatavad juba rohkem Vietnami ja Indoneesia poole:

Wait a minute. Doesn’t China have an inexhaustible supply of cheap labor? Not any longer. From the textile and toy factories of the south to the corporate headquarters and research labs in Beijing and Shanghai, the No. 1 challenge today is finding and keeping good workers. Turnover in some low-tech industries approaches 50%, according to the Institute of Contemporary Observation, a Shenzhen labor research group. Guangdong Province says it has 2.5 million jobs that remain unfilled, while Jiangsu, Zhejiang, and Shandong provinces say they, too, face shortages of qualified workers. “Before, people talked about China’s unlimited labor supply,” says Zhang Juwei, deputy director of the Institute of Population & Labor Economics at the Chinese Academy of Social Sciences in Beijing. “We should revise that: China is facing a limited supply of labor.”

Kuigi näiliselt on Hiina 800 miljoni inimeseline tööealine elanikkond ammendamatu varu on oskustööliste järgi üha kõrgem ja kõrgem nõudmine. Mõnes piirkonnas ja sektoris võib palgatõus ulatuda 40% aastas, samas kui riigi keskmine hõljub 10% kandis.

Ettevõtete kaadrivoolavus on samuti 20-50% aastas, mis tähendab kulutusi koolitusele ja kadusid tootlikkuses. Järjest tähtsamaks muutuvad tööliste töö-ja elamistingimused, mida tööandjad üksteise võidu uuendavat, täiendavad ja parandavad.

Rahvusvahelistele suurkorporatsioonidele heidavad vähem informeeritud inimesed sageli ette tootmise Hiinasse viimist, kuid paljuski avaldavad kohalikele firmade palkadele ja töötingimustele survet just suurkorporatsioonid, mis suudavad maksta kvalifitseeritud tööjõu eest rohkem, seeläbi palkasid kogu regioonis üles ajades. Suurkorporatsioonidel on ka muid positiivseid panuseid Hiinas nii energiatarbimise kui näiteks hariduse kohalt:

Some U.S. companies in China believe better education and training is the way to stay ahead of the game. Motorola regularly hires graduates straight from school and then trains them at its “Motorola University” in Beijing. Intel Corp., which has invested $1.3 billion in chip assembly, testing, and research and development in China, has backed initiatives that have trained 600,000 teachers there. “It helps contribute to our future workforce,” says Intel China President Wee Theng Tan

Hiinal ja hiinlastel on veel hulka probleeme, mis kaasnevad jätkuva linnastumisega. Hiljuti tegi päris hea ülevaate Chongqing’ist Guardian’i reporter Jonathan Watts, kelle artiklit võib lugeda, siit ja Channel 4 jaoks tehtud reportaazi (10 minutit) võib vaadata siit.

Kellel vähegi võimalust soovitan vaadata reportaazi, sest tekst ei tee au linna visuaalsele küljele, mis kisub kangesti juba Blade Runneri poole.


Categorised as: ...


3 kommentaari

  1. Anonymous ütleb:

    tootmisüksused viiakse ikkagi hiinasse kuna aasia on kasvav turg. sweatshop on kuskil indoneesias, koostetsehh hiinas, marketingiosakond londonis.

  2. paul ütleb:

    Jah, see filmilõik on küll nagu miski ulmekas. Aga me elame kõik samal planeedil. Kõik see tähendab lähitulevikus hiigelprobleeme Hiinale ja meile kõigile.

  3. Jüri Saar ütleb:

    “Sweatshop” võib ju mõnda aega Indoneesias olla, kuid eks hiinlaste (ja enamuse Euroopa riikide) majanduskasv sai samuti sealt alguse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga