VABALOG

Kas ainult ameeriklaste nadid teadmised majandusest?

Bryan Caplan viitab National Council on Economic Education 2005. aasta uurimusele (PDF), milles uuriti ameeriklaste teadmisi majandusest:

The survey was designed to evaluate adult and student understanding of basic economics as outlined in the Voluntary National Content Standards in Economics, developed and published by NCEE in 1997. The survey examined adult and student familiarity with basic economic principles, knowledge about the U.S. economy, and understanding of some key economic terms. In addition, the survey assessed interest in economics and the perceived importance of understanding basic concepts in economics.

Iga osaleja sai ka enda teadmistele vastava hinde ja tulemused on huvitavad:

Hinne—Mehed—Naised
A—27%—6%
B—23%—10%
C—26%—23%
D—9%—18%
F—15%—42%

Keskkooli õpilaste seas on olukord nagu arvata võis mõnevõrra halvem:

Hinne—Mehed—Naised
A—5%—1%
B—7%—5%
C—20%—14%
D—14%—14%
F—54%—67%

Tulemused on küll kehvema poolsed ja seda võiks võtta veel ühe näitena ameeriklaste teadmatusest, kuid ma kaldun arvama, et majandusküsimustes on ameerika keskkooliõpilased siiski eestlastest teadlikumad, sest umbes 50% 12.klassi õpilastest on saanud mingit majandusalast õpetust.

Huvitav on ka kontrast meeste ja naiste teadmiste vahel.

Kahju, et Eestis midagi taolist läbi ei viidad, sest elementaarsemate majandustõdede teadmine tuleb ainult kasuks. Jääb üle loota, et ka meie keskkoolides majandusalastele teadmistele tulevikus rohkem tähelepanu pööratakse.


Categorised as: ...


5 kommentaari

 1. BC ütleb:

  siia juurde sobib nagu rusikas silmaauku slogan: Rohkem naisi firmajuhtideks!

 2. Larko ütleb:

  Kahjuks pole enam allikat käepärast aga hiljuti satusin lugema uurimust kus võrreldi USA ja Saksamaa keskkooliõpilaste geograafiaoskusi. Kohutavaim üksikasi sealjuures oli selline, et saksa õpilased osasid USA linnu suuruse järgi ameerika lastest napilt paremini järjekorda paigutada. Muidugi polnud USA õpilastel midagi millega rinda pista kui väljaspoolel nende kontinendi asuvate maade ja linnade tundmist võrreldi. Ei väida midagi, lihtsalt kerkib küsimus, kas Sinu vahendatud andmetes ei võiks ka hariduse kvaliteedil osamõju olla?

 3. Jüri Saar ütleb:

  Mina olen teadlik ühest National Geographic’u loost (http://news.nationalgeographic.com/news/2006/05/0502_060502_geography.html) ja muide, seda sama testi, mida ameeriklased tegid peaks saama ise proovida (http://www9.nationalgeographic.com/roper2006/question_01.html).

  Kvaliteedist rääkides, siis keeruline öelda midagi…eks uurimuses, millele viitasin on samuti võimalik igale küsimusele ka ise vastata ja vaadata, mis tulemuse saad.

 4. Larko ütleb:

  Tänan huvitava viite eest. Tegemist pole küll sama uuringuga mida mina sirvisin, kuid tulemused on sarnased.

  Minu loetud uuringus küsiti keskkooliõpilastelt Saksamaal ja USAs täpselt samad küsimused, mis jagunesid kolmeks: USA, Saksamaa ja mõlema jaoks võõraste ilmaosade blokideks. Sakslased olid selgelt paremad kahes viimases ja napilt USA blokis.

  Kahjuks mul mitte kuidagi ei tule pähe, kust ma selle uuringu kätte sain. Näe, hakan vanaks jääma. 😉

 5. John Doe ütleb:

  Proovisin NG küsitlust. Päris vahva. 18 20-st ja üks mis valesti läks oli, et millises linnas toimub CSI tegevus 🙂 Aga seda oli eriti tore vaadata, et ameeriklased inglise keelt maailma kõige suuremaks emakeeleks pidasid.
  Muidu sealsamas artiklis oli viidatud eelmisele üleilmsele uuringule, kus USA oli valitud maadest eelviimasel kohal ennem Mehhikot ja Rootsi oli esikohal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga