VABALOG

Kes on "freeganid"?

Washington Post kirjutab uuest (vähemalt põhjust poolest) nähtusest/liikumisest, mis ühendab endas osade inimeste looduse, loomade ja säästlikkuse armastuse olles samal ajal tugevaks kontrastiks tavainimese toitumisnormidele. Ise kutsuvad need inimesed ennast “freeganiteks”:

Meadows was caught dumpster diving, though he is neither homeless nor destitute. He considers himself a “freegan” — a melding of the words “free” and “vegan” — meaning he tries not to contribute to what he sees as the exploitation of land, resources and animals wrought by commercial production.

Nii kummaline kui see ka poleks, ei tundu enamus “freeganitest” mõistavat, et prügikasti jõuab toit tavaliselt mitte sellepärast, et seda pole mujale panna vaid riknemise või aegumiskuupäevade tõttu. Loomulikult, et piirdu piirdu prügikastitoidu ohud veel sellega:

Even if food from dumpsters looks edible, food safety experts advise against eating it once it’s been thrown away. Jack Guzewich, an epidemiologist with the Center for Food Safety and Applied Nutrition, said cooking would destroy only some of the bacteria that could contaminate food in the trash. Between cross-contamination from other items in the dumpster, lack of refrigeration and the presence of rats and flies, Guzewich said, items from a dumpster should not be consumed even if there is no sign of mold or rot.

Seega, kui näete edaspidi inimest endale prügikastist toitu otsimas ei tasu veel arvata, et tegu on kodutu või töötu inimesega, kellel pole raha toidu ostmiseks. Ta võib hoopis “freegan” olla!


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. toivo ütleb:

    “prügikasti jõuab toit tavaliselt mitte sellepärast, et seda pole mujale panna vaid riknemise või aegumiskuupäevade tõttu. ” ameerikas? nii ja naa

  2. Jüri Saar ütleb:

    Kuna artiklis on juttu ka sellest, kust freeganid käivad toitu otsimas, siis ei hakanud seda enda postituses eraldi mainima.

    Jah, kodudes võivad inimesed toitu niisama ära visata, millel pole suurt midagi viga, kuid poed ja restroanid nii tegutseda ei saa – põhimõtteliselt raha minema visates. Vaevalt, et freeganid aga juba näritud liha või maitstud kana soovivad süüa 😛

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga