VABALOG

BBC kaldub – üllatus, üllatus – vasakule. Aga ETV?

Meediakanalite ideoloogilisest kallutatusest on pidevalt juttu terves maailmas. Eesti ei ole mingi erand. Nii Rahvaliit kui Keskerakond on seda kohalikele ajalehtedele ette heitnud samas kui ETV politiseerumisest eest oli samuti vaid loetud kuud tagasi päris palju juttu. Samas on ETV’s korduvalt esile tõstetud BBC’d kui eeskuju mida järgida – ikkagi riiklikult rahastatud ja väidetavalt erapooletu uudistekanal.

Kuid isegi BBC’s töötavad kõigest lihtsurelikud, kellel on omad arvamused ja arusaamad maailmast, mis vahel mõjutavad ka saadete teemasid ja suunda. Sellepärast ei tohiks uudis BBC kallutatusest kellelegi erilise üllatusena tulla:

A leaked account of an ’impartiality summit’ called by BBC chairman Michael Grade, is certain to lead to a new row about the BBC and its reporting on key issues, especially concerning Muslims and the war on terror.

It reveals that executives would let the Bible be thrown into a dustbin on a TV comedy show, but not the Koran, and that they would broadcast an interview with Osama Bin Laden if given the opportunity. Further, it discloses that the BBC’s ’diversity tsar’, wants Muslim women newsreaders to be allowed to wear veils when on air.

Artiklist võib leida ka muid huvitavaid tsitaate anonüümseks jäänud BBC uudiste toimetajatelt, millest üks parem kui teine.

Nagu eelnevalt mainitud ei ole võimalik inimestel enda arvamustest ja arusaamadest täiesti loobuda, teeselda, et nende maailmavaade nende seisukohti ei mõjuta. FOX News või CNN on samuti kreenis (üks ühele teine teisele poole), kuid vähemalt ei ole keegi sunnitud neid vastu tahtmist finantseerima. Probleem on selles, kui telekanalit finantseeritakse maksumaksjate rahaga eeldusel, et edastatavad uudised on tõesti erapooletud.

BBC uudise taustal ei saa ma aga mööda küsimusest, kuidas suhtuda ETV’sse. Kas eestlastel on vaja avalik-õigusliku telekanalit, mis pretendeeriks erapooletusele? Kas see on väikeriigis võimalik?

Pean tunnistama, et ise ETV’st peale mõne üksiku saate midagi ei vaata ja needki saated on piisavalt populaarsed, et leida endale publik erakanalites. Kindlasti jääks mõned saated tegemata, kuid kas me tunneks neist mõne aasta pärast puudust? Millist mõju avaldaks Eesti telemaastikule riikliku kanali kadumine? Kas ja millises ulatuses toimib ta erakanalite personali kasvulavana? Kas ETV lõpetamine tooks kaas mõne uue erakanali sünni ja meediamaastiku rikastumise? Kas see oleks tõukeks innovatsioonile, kus näiteks ETV endised tegijad koliks enda kultuuri-, usu-, tervisesaated, kus tootmiskulud tegelikult üpris madalad, veebi?

Kahjuks on mul rohkem küsimusi kui vastuseid, kuid kindlasti tasub selle teema juurde veel tagasi tulla. Seniks vaatan BBC’d ja FOX News – tõde jääb ehk kuskile sinna vahele 🙂


Categorised as: ...


4 kommentaari

  1. Eke ütleb:

    “Kas ETV lõpetamine tooks kaas mõne uue erakanali sünni ja meediamaastiku rikastumise?”

    Tere hommikust!
    Kas senised erakanalid on Eesti meediamaastikku rikastanud? Kas kobarkino on kinokultuuri rikastanud?

    Muidugi on nad kõik kaldu. Aga kui saab ainult paremale või vasakule poole kaldu olla, siis seda on kuradima vähe!

  2. A.Kes ütleb:

    Tähelepanuks: uudis ilmus Daily Mailis, mis on paremale poole kaldu. Nende huvides on seega võimendada BBC kallutatust.

    “Probleem on selles, kui telekanalit finantseeritakse maksumaksjate rahaga eeldusel, et edastatavad uudised on tõesti erapooletud.”

    Selles ei ole probleem: keegi ei usu ju, et Erapooletus on miski platoonilise ideaalina üldse võimalik. Pigem on ideaaliks tasakaalustatus, kus “mõlemal poolel” lastakse rääkida. Seda teeb BBC üsna hästi. (Vt eriti Briti valimiste ja parteide uute algatuste kajastused)

    Tõde ei ole KINDLASTI Fox Newsi ja BBC vahepeal. Fox News on üks kõige parempoolsemaid kanaleid Lääne meedias. BBC on suhteliselt tsenter. Õiglane oleks, antud kontekstis, et tõde on Fox Newsi ja Guardiani vahepeal.

  3. Jüri Saar ütleb:

    A.Kes: olgu selle Daily Mailga kuidas tahes, kuid nende artiklis olid ikkagi päris head tsitaadid sellest, milline suhtumine osadel inimestel BBC teatud valdkondades on. Küsimus ei olegi niivõrd selles, kuidas BBC poliitikat kajastab vaid sellest, mida ta üldse kajastab. BBC pole näiteks peaaegu kunagi Euroopa Liidu suhtes kriitiline, pigem ikka toetav ja pooldav. Samas on BBC News praktiliselt ignoreerinud Briti poliitikas üha suuremat rolli mängivaid väike parteisid nagu BNP, UKIP või Veritas nagu ka nende parteide toetuse kasvu põhjuseid. Torid on aga Cameroni juhtimise all muutumas Blairi partei klooniks – sisutühjaks kestaks, mille platvormilised erinevused on pigem kosmeetilised kui sisulised.

    BBC tsenter…eks ilu ole vaataja silmis ning ega see kallutatus lõppude lõpuks mingi päris objektiivne nähtus ei ole. Samas on sealt vahel ikka sellist jura tulnud, et vaata või FOX’i 😛

    “Õiglane oleks, antud kontekstis, et tõde on Fox Newsi ja Guardiani vahepeal.” Põhimõtteliselt nõus.

    Tänud kommentaari eest.

  4. Anonymous ütleb:

    4 aastat usas elamist – ning just valimiste ja 911 ajal – täiesti koomiline KUI erinevaid uudiseid fox ja BBC (isegi CNN) kajastab.

    Mulle meeldis väga, kui fox kekutas, et nad on populaarsemad kui CNN. Selle peale vastas CNN juht Foxile – Hitler oli ka väga populaarne saksamaal…
    see komentaar naerdi kyll mõrkjalt maha, kuid, väga hea ytlemine 🙂

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4211395.stm

    “Just because you’re bigger doesn’t mean you’re right,” Turner said in a speech to the National Association of Television Programming Executives.

    “Adolf Hitler was more popular in Germany in the early 1930s than people that were running against him,” Mr Turner said.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga