VABALOG

Eesti tuntuim ja samas tundmatuim majandusteadlne on….

…Ragnar Nurkse (PDF…ühtlasi kõige rohkem Nurkse kohta informatsiooni sisaldav dokument, mis minul õnnestus leida).

Minu jaoks täielik üllatus.

Ma ikka enda arvates omasin mingitki ettekujutust Eesti majandusteadlastest, kuid täna loen esimest korda Nurksest. Nüüd ma vähemalt tean tema olemas olust, kuid isegi otsing neti.ee’s annab vaid paarkümmend kohaliku lehekülge ja sealgi on Nurksele pigem viidatud.

Õnneks korraldab Tallinna Tehnikaülikool Nurkse sajanda sünnipäeva puhul konverentsi, kuhu loodetavasti laekub huvitavaid uurimusi mehe tööst ja ehk arendatakse ka tema mõtteid edasi. Üks põhjus, miks Nurkse pole Eestis tuntum on tema emigreerumine Kanadasse ning nagu ma täna teada sain:

Ragnar Nurkse, often called a Norwegian or Swede but in fact the world’s most important Estonian economist.

Eelnev tsitaat pärineb blogist Organizations and Markets, kust selgub, et Nurkse oli tuttav ka näiteks Ludwing von Mises’iga ning mitmete teiste austria koolkonna esindajatega:

Nurkse was an occasional visitor to Mises’ private seminar at the Vienna Chamber of Commerce. He rejected the Austrian theory of capital, however, preferring a model in which capital is virtually homogeneous and self-reproducing.

Huvitav igal juhul.


Categorised as: ...


One Comment

  1. Anonymous ütleb:

    Keda ta tundis või mitte pole ilmselt sugugi nii oluline kui see, et ta on ilmselt ainus eesti soost majandusteadlane, kes on teaduse arengusse oma väikese panuse andnud (viited vt: http://cepa.newschool.edu/het/profiles/nurkse.htm).

    Veel üks näide Ragnar Nurkse olulisusest: Columbia ülikoolis on tänaseni positsioon nimega “Ragnar Nurkse Professor of Economics”.
    Ülikool ise pole sugugi halb, majanduses top15: (http://www.econphd.net/rank/rallec.htm) ja kuulub Ivy League.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga