VABALOG

Huvitavaid artikleid

Why Exercise Won’t Make You Thin – Time’is ilmunud artikkel võtab kokku viimased uurimused sellest, millist mõju avaldab kaalu langetamisele suurem füüsiline aktiivsus regulaarse spordi tegemise näol. Paljude jaoks ei tule tõenäoliselt üllatusena, et spordiga õnnestub küll rohkem kaloreid kulutada, kuid pärast on ka isu suurem ja oht rohkem kaloreid tarbida kui keha suudab ära kulutada. Juttu tuleb ka uurimusest, mille järgi on inimestel enesekontrolli piiratud hulgal ja selle kulutamine trennis käimiseks vähendab suutlikust hiljem näiteks rämpstoidule “ei” öelda. Samas ei tohiks artiklis toodud soovitused Art De Vany poolt propageeritud “evolutionary fitness” sõpradele küll üllatusena tulla. Kusjuures De Vany pani hiljuti kirja 10 põhjust maratonidest hoidumiseks.

Man of Extremes – James Cameron on vaieldamatult üks viimaste aastakümnete olulisemaid lavastajaid, kelle filmid on olnud ühed maailma menukaimad ja tehniliselt eesrindlikumad. New Yorker’is ilmus seoses Cameron’i peatselt linastuva suurteosega Avatar pikem portreelugu, mis valgustab nii mehe iseloomu, elukäiku, karjääri arengut, tööfilosoofiat kui sukeldumiskirge. Lugu on pikema poolne, kuid annab muu hulgas hea ettekujutuse sellest, mida on oodata Avatarilt.

The Elephant in the Room – pean tunnistama, et enne selle artikli lugemist polnud mul vähimatki aimu sellest, kui huvitav võib olla loomaaedade arhitektuuri areng. Kuidas loomad ja lindude päritolu kujundas loomaaedades nende puuride välimust, kuidas hooned on taandunud looduslikumate aedikute ees ja kuidas Londoni loomaaias on pingviinide ning gorillade aedikute lahendused mõjutatud Bauhausi poolt. Artiklis mõtiskletakse loomaaedade vahendusel ka selle üle, kas looduslike aedikute asemele ei saaks arhitektuur pakkuda loomadele keskkonda ja hooneid, mis nende tegelike vajadustega märksa rohkem arvestab.

Stanley McChrystal’s Long War – seoses järjest keerulisema (ja tundub, et lootusetuma) olukorraga Afganistanis olen juba mõnda aega otsinud pikemat artiklit, mis praegusest olukorrast ja tuleviku perspektiividest mingi ettekujutuse annaks. New York Times’is ilmunud artikkel annab üpris mitmekülgse ülevaate olukorrast ja uue USA kindrali plaanidest ülesande ees, mis tundub olevat juba ette ebaõnnestumisele määratud. Afganistani demograafilist olukorda kajastavale artiklile olen juba viidanud, kuid mitte Richard North’i blogile Defence of the Realm, mis kajastab Afganistanist toimuvat brittide vaatenurgast ja pakub analüüsi, mille mitmekülgsus ei võimalda seda ignoreerida. North on muu hulgas selgelt välja öelnud, et midagi võidu taolist Afganistanis loota on naiivne ja välisväed tuleks sealt kiiremas korras välja tuua. Kui teema pakub huvi, siis väärib lugemist ka Peeter Meose postitus eestlaste asukoha strateegilisest rollist Afganistanis.

Bootylicious – Peter Leeson’i piraatide organiseerumise uurimustest, millest oli Vabalogis juttu juba 2007. aasta juulis, on saanud raamat The Invisble Hook, mis on alust andnud ka piraatide organiseeritust 17.-18. sajandil käsitleva artikli jaoks New Yorkeris. Juttu tuleb nii piraatide konstitutsioonist, saagi jaotamise põhimõtetest kui ka kompensatsioonist vigastuste puhul. Mõistagi ei puudu artiklist ka värvikad näited ja paralleelide tõmbamine Somaalia piraatidega. Kui teema pakub huvi, siis Leeson on olnud ka Russ Roberts’i EconTalk’i külaliseks, kus vestlusteemaks samuti piraadid.

Artificial Sweeteners: How Bad Are Saccharin, Aspartame? – arvestades sellega, et kellelgi meist pole pääsu soovist aega ajalt midagi magusamat proovida, siis tuleb kindlasti kasuks lühike selgitus sellest, kust on tulnud ja mida kujutavad endast suhkruasendajad. Sahhariin on tõenäoliselt enamusele tuttav, kuid aspartaami või tsüklamaadiga puutub kokku märksa vähem inimesi. Suhkruasendajad on küll siiani olnud üpris mannetud suhkru asendamisel küpsetamises, kuid ka see olukord on muutumas.

Why Exercise Won’t Make You Thin
http://www.time.com/time/printout/0,8816,1914857,00.html
BOOTYLICIOUS
http://www.newyorker.com/arts/critics/books/2009/09/07/090907crbo_books_crain?printable=true
Man of Extremes
http://www.newyorker.com/reporting/2009/10/26/091026fa_fact_goodyear?printable=true
Doctorow’s Project: With a Little Help
http://www.publishersweekly.com/article/CA6702526.html

Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga