VABALOG

Vahelduseks huvitavaid artikleid

What Makes a Nation Rich? One Economist’s Big Answer – Daren Acemoglus vastus on institutsioonid ja majanduspoliitika, mida saab kõige otsemalt mõjutada valitsus. Acemoglu kirjutab, et puudulikud institutsioonid põhjustavad vaesust, kuid mulle oleks palju rohkem meeldinud, kui ta oleks hoopis kirjutanud, et hästi toimivad institutsioonid loovad rikkust.

Not so fair trade – n.n. “õiglase kaubanduse” aktivistid on küll heatahtlikud, kuid kahjuks sageli teadmatud sellest, mis on nende retoorika vägagi reaalsed tagajärjed. Ei aita see kõige vaesemaid, ei aita see stabiilsete töökohtade loomisel ega võimalda osa saada laiaulatusliku tootmisega kaasnevast tootlikkuse kasvust. Artiklist selgub veel nii mõndagi huvitavat sealhulgas kui palju rahast jõuab tootjateni nagu ka kui keeruline ja kulukas on sertifitseerimine. Üldiselt on tegu rohkem “feel good” kui “do good” algatusega.

In 2010, The Civilian Space Industry Finally Takes Off – NASA on kosmosesüstikute peatset pensionile saatmist juba aastaid kinnitanud, kuid selget asendajat veel pole. Samas on erasektori ettevõtted viimaste aastate jooksul teinud märkimisväärseid edusamme  ja potentsiaalseid asendjaid on rohkem kui üks, kuid kõigil on omad probleemid. Artikkel annab hea ülevaate sellest, kes tegutsevad, mille nimel ja kas nendele saab ka loota.

When TV Became Art – Emily Nussbaum toob välja viimase kümnendi säravamad seriaalid, mõtiskleb nende edu põhjuste üle, peatub loojate rollil, vaatajate ootustel ja lähenemiste mitmekesisusel ning annab päris hea ülevaate sellest, mis viimase kümne aasta jooksul on vaatajatele pakutud. Ühtlasi on artikkel hea filter, kust tasub pimedate ja külmade talveõhtute sisustamiseks inspiratsiooni ammutada.

Cato Unbound: Hayek and the Common Law – Hayek’i suhtes kriitilistele artiklitele või postitustele pole erilist põhjust olnud viidata, sest enamus neist pole lihtsalt tõsisemalt võetavad (näiteks John Gray, kelle väiteid on Daniel Klein lahanud), kuid Cato Unbound detsembri debatt on pühendatud just Hayek’i spontaansete kordade käsitlusele ja tõlgendusele. Hayek’ist vähem huvitunutele tõenäoliselt natuke igav, kuid hiljuti Caldwell’i Hayek’s Challange’i lõpetanuile huvitav diskussioon.

There’s No Place Like Home – Joel Kotkin kirjutab ameeriklaste järjest väiksemast mobiilsusest, mis on asendunud kogukondlikkuse ja pühendumisega kindlatele kohtadele, kus inimesi ümbritseb perekond, tuttavad, sõbrad ja kõik, mida on aastate jooksul armastama õpitud. Mainimata ei jää ka kodust töötamine ja taolise hajutatud koondumise mõju poliitikale. Lühike artikkel olulisest trendist, mis hakkab kindlasti järjest rohkem mõjutama ka tööjõuturgu.


Categorised as: ...


One Comment

  1. alar ütleb:

    fair trade kohta. selline asi on kena, kui tegu on mingi firma omaalgatusega olla aus. kui sellest kujundada silt ja mahukas programm, kaotab ta oma mõtte.
    Onetribe nimeline pisike käsitööfirma heaks näiteks, kuidas fair trade peaks töötama… minuarvates

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga